Kawa to napój znany od wieków. Jej smak towarzyszył ludziom na wszystkich kontynentach. Nazwa Kawa wywodzi się od z regionu Kaffa w Etiopii. Przez lata badacze badali właściwości pieczołowicie zbieranych i wypalanych ziaren, które później służyły do przygotowania tego wyjątkowego napoju. Dziś wiemy na pewno, że kawa zawiera wiele cudownych właściwości.
Wielu nie wyobraża sobie idealnego poranka bez filiżanki kawy i ceni sobie jej naturalny smak. To właśnie naturalne kawy z całego świata możecie poznać na naszej wyspie.
Każda z kaw posiada charakterystyczny i niepowtarzalny smak w którym zamknięty jest region z którego pochodzi, podłoże na którym wyrosła i słońce w którym się wygrzewała.
Więcej o zaletach picia kawy na naszym blogu: TUTAJ
Kawa Brazylia Santos
Brazylia
Niska
Niska
Kawę charakteryzuje słodkawy, łagodny, delikatnie czekoladowy smak. Ma niską kwasowość i niską zawartość kofeiny.
Kawa Colombia Supremo
Kolumbia
Średnia
Średnia
Delikatnie palona kawa o średniej kwasowości, bogatym aromacie i lekko orzechowym posmaku.
Kawa Cuba Serrano
Kuba
Ta najlepszej jakości kawa kubańska rośnie na niskich lecz stromych zboczach gór we wschodniej i centralnej części kraju. Dużą wagę przy uprawie tej kawy przykłada się do stosowania naturalnych sposobów upraw, do dziś dnia zbierana jest wyłącznie ręcznie.
Kawę charakteryzuje delikatny, niemalże jedwabisty smak i dymny aromat, przypominający kubańskie cygaro.
Kawa Dominikana
Dominikana
Niska
Średnia
Kawa o bardzo subtelnym, pozbawionym goryczy smaku ale wyraźnym aromacie. Ma lekko pomarańczowy, słodkawy posmak.
Kawa Etiopia Djimmah
Etiopia
Średnia
Duża
Kawa o mocno kwiatowym aromacie i delikatnie słodkim smaku oraz średniej kwasowości.
Kawa Gwatemala Antiqua
Gwatemala
Duża
Duża
Kawa Gwatemala Antiqua ma wysoką kwasowość i dużą zawartość kofeiny. Doskonale nadaje się do parzenia w ekspresach ciśnieniowych.
Kawa Honduras
Honduras
Niska
Średnia
Kawa charakteryzuje się wyraźnym, mocnym karmelowym smakiem i intensywnym aromatem. Ma niską kwasowość i średnią zawartość kofeiny.
Kawa India Plantation AA
Indie
Średnia
Niska
Kawa India Plantation AA to średnio palona kawa ekologiczna uprawiana na czystych rejonach półwyspu indyjskiego.
Kawa Kenia Superstar AA
Kenia
Duża
Duża
Kawę charakteryzuje znakomity winny aromat i owocowe akcenty smakowe. Ma wysoką kwasowość i bardzo dużą zawartość kofeiny.
Kawa Kolumbia Excelso
Kolumbia
Średnia
Duża
Kolumbia Excelso jest kawą o intensywnym, wytrawnym aromacie i lekko kwaśnym owocowym smaku z wyraźną nutą słodkich dojrzałych owoców.
Kawa KOLUMBIA Mischung
Kolumbia
Mała
Brak
Kawa Kolumbia Mischung charakteryzuje się bardzo przyjemnym i niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Kawa jest mocniej palona i nie zawiera kofeiny.
Kawa Kongo Kivu
Kongo
Niska
Średnia
Mikroklimat Kongo sprawia, że ziarna kawowca mają unikatowy smak i aromat, co rekompensuje mało atrakcyjny wygląd ziarna.
Kawa Meksyk Organic SHB Berillio
Meksyk
Średnia
Średnia
Kawa charakteryzuje się subtelnym smakiem i wyraźnym kawowym aromatem. Ma średnią kwasowość i średnią zawartość kofeiny.
Kawa PANAMA
Panama
Niska
Średnia
Ta niezwykle popularna kawa słynie z łagodnego, wykwintnego i zbilansowanego smaku. Ma niską kwasowość i średnią zawartość kofeiny.
Kawa Papua Nowa Gwinea Mawari
Papua Nowa Gwinea
Niska
Średnia
Kawa w Nowej Gwinei uprawiana jest od niedawna z ziaren pochodzących ze światowej sławy plantacji na terenach Blue Mountain na Jamajce.
Kawa PERU HB
Peru
Niska
Niska
Najwyższej klasy ziarna rosnące w rejonie Chanchamayo. Charakteryzuje się łagodnym maślanym smakiem z nutką wanilii i orzechów oraz delikatnym kwiatowym aromatem.
Kawa Robusta Indie Cherry AA
Indie
Niska
Wysoka
Jest to najlepszy rodzaj ziarna robusty na świecie. Kawa ma niską kwasowość i bardzo wysoką zawartość kofeiny. Idealna do espresso.
Kawa Rwanda Bourbon
Rwanda
Niska
Średnia
Organicznie uprawiana i ręcznie zbierana kawa z Rwandy poddawana jest mokrej obróbce. To wszystko składa się na cytrusowo, cynamonowo, orzechowy smak.
Kawa Tanzania AA
Tanzania
Średnia
Średnia
Kawa Tanzania AA charakteryzuje się zdecydowanym, słodkim, lekko pikantnym smakiem i waniliowo-czekoladowym aromatem. Ma średnią kwasowość i średnią zawartość kofeiny.
Kawa Zambia AA
Zambia
Średnia
Średnia
Zambia jest dość młodym producentem kawy, bo pierwsze plantacje pojawiły się tam dopiero w ub. stuleciu. Oznaczenie AA świadczy o dużej wielkości i znakomitej jakości ziarna. Charakteryzuje ją wyrazisty naturalny, pełny i łagodny smak i aromat. W smaku porównywalna jest do arabiki Kenia AA.